ارزیابی روشی است که توسط سازمانها برای ارزیابی و انتخاب داوطلبان استخدام یا ارتقا استفاده میشود. این روش شامل یک فرآیند ارزیابی جامع و چندوجهی است که در آن داوطلبان بر اساس مهارتها، تواناییها و ویژگیهای مختلف مرتبط با نقش شغلی ارزیابی میشوند.
ارزیابی مزایای متعددی را نسبت به روشهای سنتی گزینش ارائه میدهد، از جمله قابلیت ارزیابی شایستگیهای چندگانه در یک محیط کنترلشده، فرصت مشاهده داوطلبان در موقعیتهای شبیهسازیشده به واقعیت، و امکان ارزیابیهای عینیتر و قابل اعتمادتر. به طور کلی، کانونهای ارزیابی به طور گسترده توسط سازمانهایی استفاده میشوند که به دنبال شناسایی استعدادهای برتر و تصمیمگیری آگاهانه برای استخدام یا ارتقا هستند.
کانون توسعه یک رویکرد ساختاریافته است که توسط سازمانها برای شناسایی، ارزیابی و توسعه پتانسیل کارکنان استفاده میشود. مراکز توسعه بر ارزیابی و تقویت مهارتها، شایستگیها و قابلیتهای رهبری کارکنان موجود تمرکز دارند.
مراکز توسعه نقش مهمی در مدیریت استعداد و استراتژیهای جانشینپروری در سازمانها دارند. با شناسایی و توسعه کارکنان با پتانسیل بالا، سازمانها میتوانند پشتوانهای از رهبران بالقوه و توانا ایجاد کنند. علاوه بر این، مراکز توسعه بینش ارزشمندی را در مورد نقاط قوت و زمینههای رشد به کارکنان ارائه میدهند و فرهنگ یادگیری و توسعه مستمر را در سازمان پرورش میدهند.
هدهدش گفت ای به صورت مانده باز
بیش از این در عشـق رعنایــی مناز
یکی از پرکاربردترین و در عین حال اجراییترین مدلهای ارزیابی فرآیندهای مدیریت منابع انسانی، مدل «فیلیپس» است که که به ابزار اندازهگیری سطح بلوغ فرآیندهای مدیریت منابع انسانی نیز شناخته میشود.
مدل ارزیابی فرآیندهای منابع انسانی شامل 10 فرآیند است كه هر یك بیانكننده ویژگی خاصی از فرآیند مدیریت منابع انسانی است.
با استفاده از نتایج این ارزیابی، میتوانیم ضمن درك واقعی وضعیت موجود فرآیندهای مدیریت منابع انسانی، نسبت به تشخیص اولویتهای بهبود فرآیندهای این حوزه، و همچنین تعیین راهكارهای عملیاتی و روشن برای بهبود هر یك از فرآیندها، با هدف توانمندسازی منابع انسانی اقدام کرد.
اهداف اندازهگیری سطح بلوغ فرآیندهای مدیریت منابع انسانی
فرایندهایی که در این ارزیابی قرار میگیرند عبارتند از:
فرآیند 1: استراتژی مدیریت منابع انسانی
فرآیند استراتژی منابع انسانی، استراتژی کاروکسب را به اهداف منابع انسانی و طرحهای عملیاتی تبدیل كرده و در توسعه استراتژی کاروکسب مشاركت میكند. در این فرآیند باید اطمینان کسب کرد که بیشترین مشارکت منابع انسانی در تحقق اهداف کاروکسب صورت میپذیرد.
فرآیند2: توسعه قابلیت سازمانی
توسعه قابلیت سازمانی بر روی توسعهی سازمان تمرکز دارد تا بتواند اهداف استراتژیک کاروکسب را تحقق بخشد. قابلیتهای سازمان میتواند از طریق توسعه رهبری، سازماندهی، فرهنگ و شایستگی پیش برده شوند. اهداف و اولویتهایی برای دیگر فرآیندهای منابع انسانی (همانند کارمندیابی و توسعه کارکنان، مدیریت استعدادها، مدیریت عملکرد و پاداش و قدردانی) تنظیم میشود تا اهداف کاروکسب را با موفقیت تحقق بخشند. این موضوع بر توانایی سازمانها در بهبود فرآیندها، مدیریت تغییر و یادگیری دلالت میکند.
فرایند3: کارمندیابی
در فرآیند کارمندیابی نخست باید اهداف استراتژیك و اولویتهای کارمندیابی تعیین شود. این کار نتیجه فرآیند استراتژی منابع انسانی و توسعه قابلیتهای سازمان است. فاصلهی بین اهداف استراتژیك آتی و اولویتها و برنامهی كنونی کارمندیابی با جزئیات بیشتر در تحلیل شکاف شناسایی میشود.
فرآیند4: توسعه کارکنان
توسعه كاركنان شامل یادگیری، برنامهریزی توسعه، اجرای طرحهای توسعه و برنامهریزی بهبود میشود. این فرآیند باید توسعه افراد را با مسیر استراتژیك کاروکسب همسو کند. این كار با استفاده از خروجی توسعه قابلیت سازمانی و دیگر فرآیندهای مدیریت منابع انسانی انجام میشود. همچنین، رشد افراد با هدف از بین بردن شكاف بین شایستگیهای موجود و مورد نیاز آنها صورت میگیرد. این كار با استفاده از خروجی فرآیند مدیریت عملكرد قابلانجام است.
فرآیند 5: مدیریت استعدادها
فرآیند مدیریت استعدادها حالت خاصی از توسعه کارکنان برای دستیابی به مجموعه ای از اهداف تعیینشده است. این فرآیند برای تحقق بخشیدن به اهداف حال و آینده سازمان حیاتی است. فرآیند مدیریت استعدادها کلیدی برای کارمندیابی، جذب، انتخاب، حفظ و توسعهی استعدادها برای رهبران (آینده) است.
فرآیند 6: مدیریت عملكرد
مدیریت عملكرد فرآیندی است که اهداف کاروکسب را به اهداف فردی برای دورههای مشخص پیش رو تبدیل میکند و عملکرد اشخاص را در مقایسه با دورهی قبلی ارزیابی میكند.
فرآیند 7: پاداش و قدردانی
فرآیند پاداش و قدردانی فرآیندی است که در جذب، نگهداشت، انگیزش و تقدیر از کارکنان مشاركت دارد. این فرآیند بر اساس مشارکت و ارزش افزودهای که افراد برای شرکت دارند، به آنان پاداش میدهد. پاداش و قدردانی میتواند شامل موارد مالی و غیرمالی باشد.
فرآیند 8: ایمنی و بهداشت
ایمنی و بهداشت شامل شرایط کاری در یک مفهوم وسیع است. این فرآیند بر روی مدیریت و بهبود رویههای ایمنی و بهداشت، کاهش غیبت و بهبود محیط کاری تمرکز دارد.
فرآیند 9: ارتباطات داخلی و خارجی
این فرآیند، به تشریح نحوه مدیریت ارتباطات داخلی و خارجی در واحد منابع انسانی میپردازد. همینطور از تأثیر سازمان بر جامعهی محلی و محیط آگاهی میدهد. ارتباطات داخلی از طریق مواردی چون کارکنان، انجمنهای كاری و نمایندگان رسمی كاركنان مدیریت میشود. برخی از این روابط داخلی در توافقنامههای رسمی ِبین طرفین رسمیت پیدا خواهند كرد.
فرآیند 10: مدیریت دادهها و سیستمهای منابع انسانی
سیستمهای منابع انسانی و مدیریت دادهها رویهها و سیستمهایی است برای جمعآوری، نگهداری، پردازش و تحلیل دادههای منابع انسانی به منظور پشتیبانی از فرآیندهای منابع انسانی.
فرآیند ارزیابی شامل گزارش بازخورد هم میشود. این گزارش شامل یافتهها، نواحی قابلبهبود، نتیجهگیری و شواهد پشتیبان است.
گزارش بازخورد به طور کلی شامل موارد ذیل میشود:
دلبستگی کارکنان حالتی احساسی و عاطفی است که در آن کارکنان احساس شور و هیجان، انرژی و تعهد به کارشان دارند. این موضوع اینگونه تعبیر میشود که آنها از قلب و روح و ذهن و جسمشان برای ارائه کار باکیفیت و با عملکرد بالا استفاده میکنند.
وقتی تصمیم میگیریم در یک سازمان استخدام شویم، ممکن است با برخی موضوعات مانند حقوق، برند شرکت یا امتیازات جالب فریفته شویم. آیا اینها مهم هستند؟ البته. اما این عوامل که «عناصر رضایت شغلی» نامیده میشوند باعث افزایش دلبستگی به کار و سازمان نمیشوند. دلبستگی فراتر از رضایت است. دلبستگی زمانی اتفاق میافتد که در کاری که انجام میدهیم معنا، استقلال، رشد، تأثیر و ارتباط را پیدا کنیم.
سازمان تحقیقاتی، پژوهشی و مدیریتی گالوپ از بزرگترین موسسات نظرسنجی و افکارسنجی در دنیاست که در دهههای اخیر نظرسنجی از کارکنان سازمانها را در دستور کاری خود قرار داده است. در میان تلاش های مشهور این سازمان، نظرسنجی بینظیری از بیش از 10 میلیون کارمند و مدیر در 114 کشور به 41 زبان زندهی دنیا به چشم میخورد که اصولی 12گانه را پیشنهاد میکند.
این نظرسنجی برای توصیف یک محیط کار ایدهآل به کار میرود که در آن کارکنان با همهی وجود کار میکنند، خود را برای انجام وظایف به زحمت میاندازند، داوطلب میشوند و احساس و ابراز رضایت میکنند و موفقیت سازمان را موفقیت خود میدانند. نتایج این تحقیق در مدلی به نام Q12 مطرح و تعریف شد.
مرحبا ای طوطی طوبینشین
حله درپوشیده طوقی آتشین
رشد و توسعه دغدغه همه شركتهاست. در هر صنعتی بود و نبود شما با اعداد رقم میخورد – تعداد جذب کاربر، حاشيه سود، نرخ رشد و غيره. حالا این رشد، اسکیل کردن و یا مقیاسپذیری چگونه و با چه ملاحظاتی باید انجام شود؟ چرا برخی از سازمانها بعد از بزرگ شدن نمیتوانند عملکردی متوازن با رشدشان از خود ارائه دهند؟
پس از ارزیابی مقیاسپذیری سازمان میتوانید:
بنابراین، این ابزار این امکان را به شما میدهد تا دریابید کاروکسب شما چقدر مقیاسپذیر (Scalable) است و زمینهها و فرصتها برای افزایش مقیاس خود را شناسایی کنید.
بر اساس ارزیابی مقیاسپذیری، در ۳ حوزه نیازمند نوآوری خواهید بود:
از بوم مقیاسافزایی برقآسا استفاده کنید تا دریابید کاروکسب شما چقدر مقیاسپذیر (Scalable) است و زمینهها و فرصتها برای افزایش مقیاس خود را شناسایی کنید.
وضعیت آینده شرکت خود را ارزیابی کنید. کدام راهبرد در صورت اجرای موفقیتآمیز بیشترین پتانسیل را برای مقیاس کردن ایجاد میکند؟
تعیین کنید در کدام مرحله از مقیاسافزایی قرار دارید. سبک رهبری مناسب برای هر مرحله چیست؟ نحوه تقویت خودتان و مدیران و کارشناسان در مواجهه با رشد و این تغییر بزرگ چیست؟
ارزیابی سازمانی بررسی سیستماتیک فرآیندها، محیط کار و ساختار یک سازمان است. این یک ابزار عارضهیابی است که بر سازمان به عنوان یک کل تمرکز میکند. ارزیابی سازمانی یک اقدام سریع و توقفی نیست و در همهی ارکان سازمان باید ساری و جاری شود. ارزیابیها بر اساس برنامه از قبل طرحریزیشده و توسط تیمی آموزشدیده صورت میگیرد. سازمانها برای اینکه وضعیت خود را پایش کنند میتوانند از ۳ طریق زیر اقدام کنند:
مشاوره مدیریت سبا فرآیند ارزیابی مستقل را توسط تیمی آموزشدیده و حرفهای و به منظور دستیابی به اهداف زیر انجام میدهد:
همچو من بر آب چون استد یکی
نیست باقــی در کراماتم شکی
ارزیابی سازمانی به معنی بررسی نظاممند سبک رهبری، فرهنگ، ارزشها و انگیزانندهها در یک سازمان است. این ارزیابی، ابزاری تشخیصی است که به جای تمرکز بر فرد، تصویری جامع از کلیت سازمان به دست میدهد. این نوع ارزیابی به ویژه زمانی که تغییرات مهمی در سازمان در شرف وقوع است، یا به تازگی واقع شده است میتوانند بسیار مفید و اثربخش باشند.
در این فرآیند، ترکیبی از نظرسنجیها و مصاحبههای محرمانه برای جمعآوری دادههای مربوط به میزان بهرهوری، فرهنگ، سبک رهبری، ساختارها، روابط، شایستگیها و … استفاده میشود.
ماهیت جامع این فرآیند یک دید عمیق از وضعیت فعلی یک تیم ایجاد میکند. پس از تکمیل تجزیه و تحلیل دادهها، گزارش شناختی به سازمان ارائه میشود که مسائل و روندهایی را که در حال حاضر سازمان را تحت تأثیر قرار میدهند توصیف میکند. این گزارش همچنین شامل توصیههایی برای دستیابی به اهداف راهبری سازمان خواهد بود.
سبا با تمرکز بر بالندگی افراد و سازوکارهای سازمانی، به مشتریان خود کمک میکند تا از وضعیت خوب به عالی برسند و تجربهای از خودشکوفایی و رشد پایدار را در مسیر حرفهای و سازمانی خود داشته باشند
آدرس: خیابان سید جمالالدین اسدآبادی (یوسف آباد) بین کوچه دهم و دوازدهم-پلاک۹۴-طبقه پنجم-واحد ۱۸
ایمیل: info@sabamcg.com تلفن شرکت: ۸۸۴۸۰۵۶۱-۰۲۱